vrijdag 26 december 2014

Zazen nu

De film die we de laatste les voor kerstmis met z'n allen hebben bekeken. Speelduur 30 min.

Beeldend kunstenaar, filmmaker en zenboeddhistMadelon Hooykaas verbleef in 1970 enige tijd in een Japans zenklooster. Ze was de eerste Westerse vrouw die toegelaten werd in dat klooster en kreeg uiteindelijk ook toestemming om daar foto’s te maken. Dit resulteerde in 1971 in het fotoboek Zazen, gepubliceerd in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten.

Bijna veertig jaar later keert zij terug naar Japan en doet een filmisch verslag van haar ervaringen tijdens het verblijf in Bukkoku-ji, een Soto-Zen trainingsklooster in Obama.

In deze unieke film neemt de kijker deel aan het dagelijks leven in dit traditionele klooster. Bij de verschillende onderdelen van de film zijn teksten geplaatst van Dogen Zenji (1200-1253), de grondlegger van de Soto-zenschool.

Abt en zenmeester van dit klooster Roshi Harada Tangen, die al 85 jaar is, geeft zijn visie op het leven: “You and me not seperate, everything is one, only one root.”


Link naar de film

http://www.bosrtv.nl/uitzending.aspx?lIntEntityId=1154

dinsdag 16 december 2014

God geeft

“Geven is niet gehecht zijn, d.w.z. niet gehecht zijn aan iets is geven”

( Vrij vertaald uit 'Zen Mind, Beginners's Mind' van Shunryu Suzuki )

Alles wat bestaat in de natuur, alles wat bestaat in de menselijke wereld, ieder cultureel werk dat we creëren, is iets dat is gegeven aan ons, relatief gezien. Maar omdat alles oorspronkelijk één is, zijn wij eigenlijk alles aan het weggeven. Moment na moment zijn wij iets aan het creëren en dat is de vreugde van ons leven. Echter het ‘IK’ dat schept en altijd iets aan het weggeven is, is niet het ‘kleine ik’; het is het ‘grote ik.’ Zelfs als je je de eenheid van dit ‘grote ik’ met alles niet realiseert; als je iets geeft voel je je goed, omdat je je op dat moment één voelt met wat je geeft. Dat is de reden waarom het beter voelt om te geven dan om te nemen.

Meester Dogen zei, ‘geven is niet-hechten’. Dat betekent dat niet hechten aan iets geven is. Het doet er niet toe wat er gegeven wordt. Een cent, een stukje brood. Het is allemaal ‘dana prajna paramita’ *). Eén regel, of zelfs één woord van de leer is ‘dana prajna paramita.’ Indien gegeven met de geest van niet-hechten, is de materiële gift van gelijke waarde als het geven van een les. Met de juiste geest, is alles wat we doen, alles wat we creëren ‘dana prajna paramita’.  Daarom zei Dogen: ‘iets maken, participeren in menselijke activiteit is ook ‘dana prajna paramita’.

Volgens het Christendom is alles wat bestaat in de natuur gecreëerd voor ons, of gegeven aan ons door God. Dat is het perfecte idee over geven. Echter als je denkt dat God de mens geschapen heeft en dat je nu op de één of andere manier gescheiden van God bent, dan ligt het voor de hand dat je ook denkt dat je in staat bent om iets te creëren dat op zichzelf staat; iets dat niet door God gegeven is. Bijvoorbeeld wij creëren vliegtuigen en snelwegen. En we herhalen, ‘ik creëer, ik creëer, ik creëer’ en al snel vergeten we wie eigenlijk die ‘ik’ is die al die verschillende dingen creëert. Al snel vergeten we God. Dat is het gevaar van de menselijke cultuur. Eigenlijk is het zo dat creëren met het ‘grote ik’ gelijk is aan geven; we kunnen niet iets scheppen en dat dan bezitten, omdat alles geschapen is door God. Dat moet je goed in je oren knopen. Omdat we vergeten wie de schepper is en wat de reden voor de schepping is, raken we gehecht aan de materiële waarde. Die is van geen waarde in vergelijking met de waarde van iets als Gods creatie. Zelfs als iets geen materiële, of relatieve waarde heeft voor het ‘kleine ik’, heeft het toch een absolute waarde. Niet gehecht zijn aan iets betekent je bewust zijn van de absolute waarde. Alles wat je doet zou gebaseerd moeten zijn op een dergelijk bewustzijn en niet op materiële, of egoïstische overwegingen of ideeën over waarde. Dan is alles wat je doet het ware geven: ‘dana prajna paramita’.

Als we zitten in zazen, dan hervatten we onze fundamentele activiteit van scheppen. Er zijn misschien drie soorten van creëren. De eerste is om ons bewust te zijn van onszelf nadat we zazen hebben gedaan. Als we zitten, dan zijn we niets, we realiseren ons niet eens wat we zijn; we zitten alleen maar. Maar als we opstaan, dan zijn we er! Dat is de eerste stap in het scheppen. Als jij er bent, dan is al het andere er; alles is in één keer gecreëerd. Als wij uit het niets tevoorschijn komen, als alles uit het niets tevoorschijn komt, dan zien we het allemaal als een frisse, nieuwe schepping. Dat is niet-hechten. De tweede soort van scheppen is wanneer je handelt, of iets produceert, of iets bereidt zoals eten of thee. De derde soort is iets scheppen in jezelf: opleiding, cultuur, kunst, of een systeem voor onze maatschappij. Er zijn dus drie soorten van schepping. Maar als je de eerste vergeet, de allerbelangrijkste, dan zullen de andere twee zijn als kinderen die hun ouders verloren hebben; hun schepping heeft geen betekenis.

Gewoonlijk vergeet iedereen zazen. Iedereen vergeet God. Iedereen werkt hard aan het tweede en derde type van creëren, maar God helpt niet bij de activiteiten. Hoe is het mogelijk voor Hem om te helpen, als Hij zich niet realiseert wie Hij is? Dat is precies waarom wij zoveel problemen hebben in de wereld. Als wij de fundamentele bron van ons creëren vergeten dan zijn wij als kinderen die niet weten wat ze moeten doen als ze hun ouders hebben verloren.

Als je ‘dana prajna paramita’ begrijpt, dan begrijp je hoe we zoveel problemen creëren voor onszelf. Natuurlijk, leven is problemen creëren. Als we niet zouden zijn verschenen in deze wereld, dan zouden onze ouders niet zoveel problemen met ons hebben! Alleen door te verschijnen creëren we problemen voor hen. Dat is oké. Alles creëert enkele problemen. Maar meestal denken mensen dat alles stopt wanneer ze doodgaan, dat de problemen verdwijnen. Maar jouw dood creëert ook problemen! Eigenlijk zouden onze problemen in dit leven opgelost moeten worden. Maar als we ons bewust zijn dat wat we doen en wat we creëren in werkelijkheid een gift is van het ‘grote ik,’ dan zullen we er niet aan gehecht zijn en zullen we geen problemen creëren voor onszelf of voor anderen.

We zouden van dag tot dag moeten vergeten wat we gedaan hebben; dat is echt niet-gehecht zijn. En we zouden iets nieuws moeten doen. Om iets nieuws te doen moeten we ons verleden kennen en dat is prima. Maar we moeten niet vasthouden aan iets dat we gedaan hebben; we moeten er alleen op reflecteren. En we moeten iets van een idee hebben van wat we gaan doen in de toekomst. Maar de toekomst is de toekomst en het verleden is het verleden. Nu moeten we werken aan iets nieuws. Dat is onze houding en de manier waarop we in deze wereld zouden moeten leven. Dat is ‘dana prajna paramita,’ iets geven, of creëren voor onszelf. Dus, om iets door en door te doen, betekent dat we onze ware activiteit van scheppen hervatten. Dat is de reden waarom we zitten in zazen. Als we dit punt niet vergeten zal alles op een prachtige manier uitgevoerd worden. Maar indien we dit punt vergeten zal de wereld gevuld zijn met verwarring.

*) dana prajna paramita
dana = geven
prajna = wijsheid
paramita = overzijde  ( = Nirvana = onthecht zijn )
dana prajna paramita = belangeloos geven


maandag 8 december 2014

Zin in zen op zondag? 14 december 10u -12u Yogacentrum Sneek

De allerlaatste zenzondag in het Yogacentrum.

Deze keer geen thema voor de ochtend. Laten we in stilte nog één keer in deze mooie ruimte onze oefeningen doen: lichaamswerk, zitten, lopen en thee drinken.

Voor iedereen die erg druk is. Wie is dat niet, zo vlak voor de feestdagen? Een citaat van meester Dogen:
 
"De onverdeelde geest is levendig."

Ik interpreteer het als volgt: "Als je de dingen doet, niet gehinderd door voorkeur of afkeur, dan is het leven stromend en sprankelend." Dat is de reden dat zenmonniken zich, zonder te aarzelen, met veel energie overgeven aan alle werkzaamheden die er te doen zijn binnen het klooster.
Probeer het eens uit 'werken met een onverdeelde geest'. Als het niet lukt, neem het jezelf niet kwalijk. Zen is niet voor niets een levenslange beoefening

Misschien tot zondag. In ieder geval hele fijne, levendige feestdagen!
 
Aanmelden voor de zenzondag kan door een e-mail te sturen xaverius.behnen@gmail.com
 
Hartelijke groet, Xaverius