donderdag 27 maart 2014

Zazen. Citaten uit 'Living and Dying in Zazen'

Citaten uit het boek ‘Living and Dying in Zazen’ van Arthur Braverman

P 31. - Als je niet naar het slechte in anderen kijkt, dan ben je vrij.

P 34. - Als je gaat zitten offer je lichaam dan aan zazen.
-         Zazen is de beoefening van het hele universum. (XB: Het hele universum beoefent zazen)
P 53. - Zazen is zitten zonder speelgoed.

P 57. – Zazen is leren dingen niet te veranderen.

P 58. – Zazen is alleen maar zitten en leidt tot niets. ….Het voert je weg uit de wereld van winnen en verliezen.

P 70. – Zazen is complete overgave waarin geen vruchten van de beoefening verwacht worden.

P 71. Zazen heeft geen goedkeuring, of bevestiging van de buitenwereld nodig.

P 75. Het universum en ik hebben dezelfde wortel. De myriade dingen en ik hebben één lichaam. Dat is zazen.

P 76. We stoppen de persoon die niet kan ophouden met het zoeken buiten zichzelf af en we beoefenen met onze lichamen in een houding die absoluut niets zoekt.

P 77. Zazen is transmissie buiten de leer, voorbij woorden.

P 93. Zazen is niet iets wat je alleen op je kussen beoefent. Je moet zazen beoefenen dat niet gescheiden is van je dagelijks leven.  Wat je ook doet, verlies niet de houding die je voelde tijdens zazen.

P 127-128. Alleen mensen hebben gedachten als, ‘wat ben ik, wat is de betekenis van het leven?’ Het is om deze reden en alleen om deze reden dat mensen de vreugde kunnen ervaren van het ontwaken tot het ware bestaan.

p 128. Voor andere levende wezens, zoals insecten, is er geen noodzaak om te ontwaken; ze zijn de natuur zoals ze zijn. Mensen zijn uit hun natuurlijke toestand gevallen door dwaling en misleiding.

p 129. Er is geen uitdrukking met een diepere betekenis dan ‘alleen maar’ in ‘alleen maar zitten’. Je stopt alle waan en misleiding en zit. Je zit daar en wordt niet voor de gek gehouden. Zazen betekent ‘alleen maar zitten’, Alleen maar zitten is alles wat er is.

P 129.  Zazen is stoppen met het creëren van waan en dwaling.

P 131. Er is iets dat geen relatie heeft met de problemen van deze (relatieve) wereld van slapen en wakker zijn. Iets wat altijd wakker is door de eeuwigheid heen, ook wanneer jij gestorven bent. Dat is de plek om te zitten.

P 131. Zit op een manier waarop waan en misleiding geen echte relatie met jou hebben.

P 131. Het is omdat jij er aandacht aan geeft dat de dingen ontstaan: onophoudelijk.

P 131. Toen je geboren werd, wanneer je zult sterven en daartussenin; elke ademhaling 
is leven-dood. Je hoeft je er dus geen zorgen over te maken; er bestaat niet zoiets als dood. Als je zazen beoefent zul je je dat realiseren.

P 133. Zazen is niet iets wat gereserveerd is voor wanneer je zit.

P 136. Alleen maar zitten en je gedachten behandelen als het landschap van je leven.

P 151 – 152. Waan/misleiding en realisatie zijn één; beide zijn een deel van hetzelfde landschap.

P 156. Zazen is doodgaan.

P 161. Je zult geen kalme geest verwerven, behalve als je zazen beoefent. Ook al beoefen je zazen, het zal je niets opleveren; je wordt niet slimmer, je wordt niet rijker. Misschien verlies je wel iets.  Als je meer en meer gaat zitten, zul je op een punt komen dat je het niet meer kunt verdragen om niet te zitten. Dan, als je steeds gemakkelijker bent met jezelf, zal je geest kalmer worden en voel je je helemaal op je gemak.

P 162. Religieuze beoefening is eenvoudig stoppen met het creëren van waan en zelfbedrog. Als je stopt met het creëren van waan en zelfbedrog dan blijft alleen de waarheid over. Dan zal de ware levensfunctie zich manifesteren: liefde en wijsheid. ‘Gemene/slechte’ gedachten dat is waan en zelfbedrog. Ze zullen uiteindelijk helemaal stoppen en liefde zal zichzelf openbaren.

P 171. De meeste mensen hebben moeite met de ouderdom, omdat ze het voor de eerste keer ervaren. Ze hebben het niet in hun jeugd ervaren, zoals ik, door zazen.

Tot slot nog een citaat uit dit boek. Ik weet niet meer op welke pagina het staat,  ‘Zazen is: nobody doing nothing.’ ‘Niemand doet niets’, of ‘niet iemand doet niet iets.’

Living and Dying in Zazen:
Five Zen Masters of Modern Japan
By Arthur Braverman
First edition, 2003
Weatherhill, Inc.
41 Monroe Turnpike
Trumbull, CT  06611

174 pages

donderdag 13 maart 2014

Zen op zondag: 23 maart 10u 12u

Zin in Zen op zondag?
Zondag 23 maart van 10u - 12u in Yogacentrum Sneek.


Om je een beeld te geven van Zen op zondag.

Ik kies altijd een thema. Zo hebben we bijvoorbeeld: wu-wei, geluk, de ademhaling, mindfulness, niets-te-bereiken en het lichaam als thema's gehad. In plaats van er over te spreken gaan we het thema onderzoeken en ervaren. We beginnen met een half uur lichaamswerk. Tijdens het lichaamswerk probeer ik je te laten ervaren wat bv geluk is, of de ademhaling, of wat het is om doende niets te doen. Daarna gaan we een periode zitten (zazen) en we doen loopmeditatie (kinhin). Ook dan stuur ik enigszins de meditatie richting het thema. Pas dan wisselen we ervaringen uit, zitten nog een periode (meestal kort) en drinken thee. De ochtenden zijn mild, ontspannen, met relatief weinig woorden.
Voor 23 maart heb ik als thema 'lichaam en geest zijn één' gekozen. Zonder lichaam kan de geest niets ervaren, zonder de geest zou er geen lichaam zijn. Ze zijn niet te scheiden. Leer de eenheid van lichaam en geest te ervaren in lichaamswerk, meditatie en uiteindelijk ook tijdens je dagelijkse werkzaamheden.

donderdag 6 maart 2014

Wie een goed leven wil beginnen

Uit de bijbel

Ieder mens moet vlug zijn om te luisteren
maar langzaam om te spreken,
langzaam ook om toornig te worden;
want de toorn van een man leidt niet
tot gerechtigheid voor God.
Verwijder daarom elke smet,
elk restant van slechtheid,
en neemt met zachtmoedigheid
het woord van God aan
dat in u werd geplant.


Jacobus 1,19-21