donderdag 30 januari 2014

Zen en het lichaam

Veel mensen hebben niet zo’n beste relatie met hun lichaam. Het is niet goed genoeg: niet mooi genoeg, niet lang genoeg, niet sterk genoeg, niet jong genoeg, niet dun genoeg. In de vrouwen –en mannenbladen zien we dan hoe het er wel uit moet zien. We ervaren ons lichaam meestal niet als bevrijdend.
Zen wordt vaak gezien als een mentale training van het brein; bevrijding in de geest. Lichaam en geest zijn echter niet te scheiden. Pak met de geest maar eens een koekje, dan snap je dit.
Zen is en vraagt om eenworden met, om belichaming, zowel in de beoefening van zazen als in het dagelijkse leven. Het lichaam is dus zeer belangrijk, zelfs onontbeerlijk in onze beoefening.
Het lichaam is het enige instrument waarmee we kunnen voelen. Het is ook onze stress-detector. Omdat we ons tegen stress verzetten, of het negeren kan het lichamelijke klachten veroorzaken. Alleen daarom is het leren kennen van je lichaam al belangrijk.
Zazen is beoefening van onverdeelde volle aandacht, ook voor het lichaam. Met die naar binnen gerichte aandacht kom je van alles tegen juist daardoor wordt het een oefening in het loslaten, in vertrouwen en in je openstellen. Er is lef voor nodig en het kan confronterend zijn.
Naarmate je meer in je lichaam en geest kunt loslaten, kom je meer in de stilte en dichter bij jezelf, je Ware Natuur.

Geef het lichaam dus wat meer aandacht. Het lichaam zal je dankbaar zijn. Ooit heeft het lichaam jou gecreëerd! Een beeld van zichzelf; ‘IK’. Daarna heb jij bedacht dat het jouw lichaam is. Erger nog, je bent niet eens tevreden over het lichaam.

Als je mediteert, d.w.z. iets met je volle aandacht doet, dan lost het zelfbeeld op in die aandacht. Er is geen ‘IK’ aan het handelen. Er is alleen maar handelen. Ook als het handelen alleen-maar-zitten is. Je beleeft de werkelijk dan heel direct. Je bent de werkelijkheid; je belichaamt het èn bent meer dan alleen dit lichaam.
Als je op zoek bent naar waarheid en werkelijkheid, dan zul je dat nooit in boeken vinden, of in de woorden van een leraar. Wat waar en werkelijk is kun je alleen rechtstreeks ervaren, heel direct. Zonder tussenkomst van gedachten en woorden. In het Boeddhisme noemen we dat het ervaren van de Ware Natuur. Jouw ware natuur. Er is maar één Ware Natuur; jouw Ware Natuur, mijn Ware Natuur, onze Ware Natuur, de Ware Natuur van alle dingen. Je hoeft dus niet op zoek naar iets ver weg; het Paradijs, God, Allah, Nirvana, Boeddha. Je kunt je onderzoek heel simpel dichtbij beginnen met het lichaam. Het lichaam is ook het enige hulpmiddel dat je hebt bij je zoektocht, maar het staat altijd ter beschikking. Lekker makkelijk. Bovendien is de Ware Natuur van je lichaam ook de Ware Natuur van al het andere dat je verder zou willen zoeken.
Plechtig gezegd: ‘het lichaam is je voertuig naar bevrijding.’
Het lichaam is niet mijn lichaam. Ik ben het lichaam komt dichter in de buurt, maar is ook nog niet de volledige waarheid. Het lichaam is gewoon het lichaam en bestaat dankzij alles wat het niet is; in verbinding en afhankelijkheid met al het andere. Gegeven alles wat er aan voorafgegaan is kan het niet anders zijn dan het nu is; helemaal compleet. Dat is de werking van Ware Natuur. Moment na moment compleet en perfect!
Het is niet voor niets dat Suzuki Roshi zegt: ‘De houding waarin we zitten is niet het middel om de juiste toestand van de geest te bereiken. Deze houding aannemen is de juiste toestand van de geest. Er is geen noodzaak om een bijzondere toestand van de geest te bereiken.’ Einde citaat uit ‘Zen Mind Beginners Mind’ eerste hoofdstuk!.
In deze lichaamshouding waarin mijn linkervoet mijn rechter geworden is en andersom, mijn handen één en twee tegelijk zijn, druk ik verbondenheid en afhankelijkheid met het universum uit, maar ook mijn unieke zelf. Echter niet bewust van het zelf.
Als ik zo zit in aandacht en het ‘IK’ lost op in het geestesoog van mijn aandacht, dan is er compleetheid, eenheid, veelvuldigheid, grote kalmte en stilte.







woensdag 29 januari 2014

Maandag 3 feb. proefles Zen 20.30u - 22u

De proefles is gratis en vindt plaats in het Yogacentrum.
Kom ervaren of Zen iets voor je is en of je wilt deelnemen aan de introductietraining:
10 opeenvolgende maandagavonden met onderbrekingen voor de schoolvakanties.
Steeds van 20.30u - 22u.

zaterdag 25 januari 2014

ROOSTER 2014

Doorgaande groep
Januari  10 en 24
Februari  7 en 21
Maart 7 en 21
April 4 en 18
Mei 9 en 23 ( dit i.v.m. vakantie)
Juni 6 en 20

Zen op zondag
26 januari 23 maart


3 feb proefles

Ryokan - Liefdes gedichten

Liefdes gedichten
tussen Ryokan en Teishin
Ryokan (1758-1831) leefde een zeer eenvoudig en bescheiden leven. Hij trok zich na transmissie verkregen te hebben terug in het bos, als bedelmonnik. Was geliefd bij de dorpelingen. Hield van rijstwijn, dansen... en op achtenzestigjarige leeftijd werd hij nog verliefd. 

Was jij het werkelijk
Die ik zag,
Of is deze vreugde
Die ik nog steeds voel
Alleen maar een droom?
  Teishin

In deze droomwereld
Doezelen we
En praten over dromen
Droom, droom verder,
Zoveel als je wilt.
  Ryokan

Met jou hier
Zou ik kunnen blijven
Voor ontelbare dagen en tranen,
Stil als de heldere maan,
Waar we samen naar keken.
  Teishin

Als je hart
Onveranderd blijft,
Dan zullen we verbonden zijn,
Nauw als een eindeloze wijnrank
Voor eeuwen en eeuwen.
Ryokan

Nadat Teishin hem blijkbaar een tijdje niet bezocht had. Schreef hij:

Ben je me vergeten
Of de weg hierheen kwijt?
Nu wacht ik op je
De hele dag, elke dag.
Maar je verschijnt niet.
  Ryokan

De maan, daar ben ik zeker van,
Schijnt stralend
Hoog boven de bergen,
Maar donkere wolken
Verbergen de piek in duisternis.
  Teishin

Je moet opstijgen
boven de donkere wolken
die de bergtop bedekken.
Op welke andere manier zou je
ooit de schittering kunnen zien.
  Ryokan

Blijkbaar hebben ze elkaar toen ook weer een tijd niet gezien, maar toen Ryokan stierf was Teisshin aanwezig.

Op Ryokan´s sterfbed:

`Wanneer, wanneer?` Zuchtte ik.
Zij waar ik naar verlangde
Is eindelijk gekomen;
Nu, met haar,
Heb ik alles wat ik nodig heb.
  Ryokan

Tegen ons kloosterlingen wordt gezegd
“Overwin het domein
Van leven en dood.”
Toch kan ik niet het verdriet verdragen
Over ons afscheid.
  Teishin

Overal waar je kijkt
Rode bladeren,
dwarrelend.
Eén voor één,
Bovenkant en onderkant.
  Ryokan

Ryokan’s laatste woorden:

Mijn erfenis
Wat zal het zijn?
Bloemen in het voorjaar,
De koekoek in de zomer
En de rode esdoorn
Van de herfst…

maandag 20 januari 2014

ZEN OP ZONDAG 26 JAN 10U -12U

Zin in Zen op zondag?
Zondag 26 januari van 10u - 12u in Yogacentrum Sneek.


Om je een beeld te geven van Zen op zondag.

Ik kies altijd een thema. Zo hebben we bijvoorbeeld: wu-wei, geluk, de ademhaling, mindfulness en niets-te-bereiken als thema's gehad. In plaats van er over te spreken gaan we het thema onderzoeken en ervaren. We beginnen met een half uur lichaamswerk. Tijdens het lichaamswerk probeer ik de deelnemers te laten ervaren wat bv geluk is, of de ademhaling, of wat het is om doende niets te doen. Daarna gaan we een periode zitten (zazen) en we doen loopmeditatie (kinhin). Ook dan stuur ik enigszins de meditatie richting het thema. Pas dan wisselen we ervaringen uit, zitten nog een periode (meestal kort) en drinken thee. De ochtenden zijn mild, ontspannen, met relatief weinig woorden.
Voor 26 januari heb ik als thema 'het lichaam' genomen. Zonder lichaam geen Zen, geen leven, geen ervaren, geen samenzijn, geen ervaren van eenheid.

woensdag 15 januari 2014

Spreken of zwijgen ?

Met enige aarzeling start ik dit blog over Zen, 'er over spreken kan niet, er over zwijgen kan ook niet.'